Klubben

Östersunds Flygklubb äger 3 flygplan.

SE-FYN, Piper PA28-180. Timpris (tacho): 1290:-

SE-LVA, Diamond DA-40 TDI. Timpris (airborn): 1342:-

SE-CXI, Cessna 150. Timpris (tacho): 790:-

Medlemskap

Klubben har en typ av medlemskap. Ska du flyga klubbens flyga klubbens flygplan måste du också vara med i KSAK/FSF, antingen genom Östersunds Flygklubb eller annan flygklubb.
Som flygande medlem måste du även betala en pilotavgift. Pilotavgiften täcker fasta kostnader för samtliga flygplan i klubben.

Medlemsavgift: 600 kr/år
KSAK/FSF: 450 kr/år
Pilotavgift: 4800 kr/år (debiteras månadsvis, 400 kr/månaden)

För alla frågor angående medlemskap eller medlemsansökan, skicka mail till 
Vill du bli medlem så vill vi att du anger:

  • Namn
  • Adress
  • Telefonnummer
  • Epostadress
  • Personnummer
  • Referenser från andra flygklubbar eller personer som vet vem du är
  • Information om varför du vill bli medlem

Lokala föreskrifter för Östersunds Flygklubb hittar du HÄR.

 

Vad kan du göra i vår flygklubb?

Flygklubben är en samlingsplats för flygintresserade. Vi har utbildning till privatflygcertifikat för den som vill lära sig flyga, och vi hyr ut flygplan till klubbens medlemmar. Det innebär att du kan hyra flygplan av klubben för att skjutsa familjen eller kompisarna, resa till och från jobb eller nöjen. Du betalar bara för den tid motorn är igång, och det täcker alla kostnader. Behöver du tex. tanka på en annan flygplats så betalar du med klubbens tankkort. Det innebär också att om du tex. flyger till Visby, är kvar där i några dagar, och sedan flyger hem, så betalar du bara för den tid motorn går på vägen dit och hem. När flygplanet står parkerat kostar det ingenting.

Klubben är ägare av Optands Flygplats, och sköter driften av fältet. Det är ett ganska omfattande arbete som innefattar snöröjning, klippning av grässtråken och skötsel av byggnaderna.

Vi tillhandahåller bränsle till privata flygplansägare och gäster. Det finns alla tre sorters bränsle, som är Jet A1 för turbinmotorer och dieseldrivna kolvmotorer, såsom Flygklubbens Diamond Star DA-40 TDI SE-LVA. Samt flygbensin 91/96 och 100LL vilket de flesta mindre flygplan använder.

 

 

 

 

 

Som medlem bokar du flygplanen via Internet och hyr dem för privatflygning som i filmen nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=PHBZ9JwSdiE

Det finns många olika intresseområden inom privatflyget i Sverige. Du kan flyga med hjul och landa på flygplatser, men du kan även sätta skidor på flygplanet och därmed komma till platser dit det endast går att ta sig på skoter. Skillnaden med ett flygplan är att det som kanske tar 3 timmar på skoter tar 15 minuter via flygplan. Och det är bättre utsikt.  Se filmen nedan där en av våra medlemmar startar från Ope och ger sig ut i den Jämtländska fjällvärlden. Tittar du noggrant så ser du att flygplanet har både hjul och skidor samtidigt.

https://www.youtube.com/watch?v=GRVJPUtrQIk

Du kan även sätta flottörer på flygplanet och landa på vatten. Många flygplan går att kombinera, så att du har skidor och hjul på vintern och flottörer på sommaren. Tittar du på filmen nedan så ser du att det är samma flygplan som i filmen ovan.

https://www.youtube.com/watch?v=i66ORF9KeJc

Andra möjligheter är att kunna bygga sitt eget flygplan. Det är faktiskt sant, det är fullt möjligt att göra och du behöver inte vara flygplanskonstruktör. Faktum är att det finns ett antal hemmabyggda flygplan på Ope. Och det är inte som man kanske kan tro de enklaste och risigaste flygplanen som är de hemmabyggda, det är faktiskt så att de flygplan som är allra finast och har allra bäst prestanda är just dessa så kallade Experimental flygplan. Du kan läsa mer om det på EAA:s hemsida.

Flygklubben är också en samlingspunkt för klubb medlemmarna, och mycket arbete utförs gemensamt för att hålla klubben och flygplanen igång.

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera